Η Τριλογία της Σπείρας - Βιβλίο 1ο:...

Η Τριλογία της Σπείρας - Βιβλίο 1ο: "Σχέδιο Τροφώνιος"

16,00 €
με ΦΠΑ

Συγγραφέας: Βαγγέλης Καραδήμας

Σειρά "ΠΥΡ"

“...Πώς, να ήξεραν αυτά τα παιδιά την παράδοση του τόπου τους; Την αγωνιστική παράδοση, ακόμα και της βίας σε τελική ανάλυση. Προσπαθούσαν να γράψουν, θα ήταν ο αντίλογος, αυτά τα ίδια ιστορία. Αλλά, με αυτή την κατάσταση, θα μάθαινε κανείς και αυτή την ιστορία στις επόμενες γενιές; Πόσοι θα μάθαιναν για αυτή την εξέγερση στο μέλλον; Ελάχιστοι. Κανείς...”

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

 

Κατηγορία διηγήματος: CYBERPUNK

Πάντα σκέφτομαι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την κοινωνία και την πολιτική. Όχι γιατί είμαι απαισιόδοξος, αλλά γιατί θέλω να είμαι προετοιμασμένος για την περίπτωση που «όλα πάνε στραβά». Με την τριλογία που ξεκινά με το «Σχέδιο «Τροφώνιος» θέλω όχι να «ξορκίσω» το κακό, αλλά να εκφράσω τους φόβους μου και να χτυπήσω ένα «καμπανάκι» σε όσους και όσες τυχόν πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο και την τριλογία.

Ο ρόλος της ιστορίας, όταν αυτή δεν αντιμετωπίζεται με όρους νεκροφιλίας, αλλά ως ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής ζωής, είναι εξαιρετικά σημαντικός και εκπαιδευτικός με μία έννοια πέραν της ακαδημαϊκής. Η ιστορία ως κοινωνική επιστήμη και ως «καθηγήτρια» μίας κοινωνίας – εν προκειμένω της ελληνικής – είναι και οδηγός δράσης και ταυτόχρονα αποφυγής λαθών όχι τόσο των λίγων και εκλεκτών, των «άριστων», αλλά του λαού. Έτσι οι λίγοι, οι «άριστοι», όπως ορίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους ανά περίοδο, επιδιώκουν την στρέβλωση της ιστορίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστρέψουν και την δική τους ιστορία στα μάτια της σύνολης κοινωνίας. Αρκεί, βέβαια, τα μέλη της «αριστοκρατίας» να έχουν γνώση της πραγματικής ιστορίας, ώστε να την χειραγωγούν κατά το δοκούν.

Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι αυτό είναι μία συνωμοσιολογία; Δύσκολο, αν κρίνει κάποιος από τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών αλλά και από το πώς στρεβλώνεται πολλαπλώς η ιστορία όχι μόνον εντός αλλά και εκτός σχολικών και πανεπιστημιακών αιθουσών. Το βιβλίο (και η τριλογία όταν ολοκληρωθεί) με έναν ελεύθερο λογοτεχνικό τρόπο, θέλει να αναδείξει τους κινδύνους αυτούς.

Ο Βαγγέλης Καραδήμας σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Γιάννινα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην ιστορία της Εκπαίδευσης.

Διάσταση 14,5 x 21 εκ. - 170 σελ.

No reviews

Συγγραφείς

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα
Product added to compare.