Πεντέλη - Ιστορία, Θρύλοι, Μυστήρια, Β. Ζήσης

Πεντέλη - Ιστορία, Θρύλοι, Μυστήρια

29,50 €
με ΦΠΑ

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ζήσης

Mια σφαιρική, μοναδική μελέτη, με προσεκτική τεκμηρίωση, με ασπρόμαυρες 280 φωτογραφίες, και 10 έγχρωμες, που εκτείνεται από τις ιστορικές καταγραφές και τους μύθους, μέχρι τα σύγχρονα μυστήρια ενός θρυλικού όρους της Αττικής. Ένα έργο που συγκεντρώνει, εξετάζει και αναλύει με εξαιρετικό σεβασμό τόσο το θέμα "Πεντέλη" όσο και τον αναγνώστη.

Εκδόσεις "Άλλωστε"

 

Το όρος της Πεντέλης κατακτήθηκε από τους ανθρώπους πολύ νωρίς. Αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού, οι κάτοικοι της Αττικής σκαρφάλωσαν στις κορυφές της Πεντέλης, ίδρυσαν βωμούς και ιερά σε ορεσίβιες θεότητες, δροσίστηκαν από τις πηγές της, αναπαύθηκαν στα βαθύσκια δάση και έπλεξαν παράξενους θρύλους εμπνευσμένους από το παιχνίδισμα του φωτός στις πυκνόφυτες ρεματιές της. Ύστερα έσκαψαν βαθιά στα σπλάχνα της για να εξάγουν το λευκό του μάρμαρο, πολύτιμο οικοδομικό υλικό για τα μνημεία του λαμπρού πολιτισμού τους.
Εποχές και συνήθειες άλλαξαν, όμως το φυσικό τοπίο της περιοχής συνέχισε να προσελκύει την ανθρώπινη προσοχή. Εγχώριοι, αλλά και ξένοι ταξιδευτές πεζοπόρησαν στα μονοπάτια του βουνού, διανυχτέρευσαν στα πλούσια μοναστήρια του, άναψαν δάδες για να εισέλθουν στις υπόγειες κρύπτες του.
Σήμερα η Πεντέλη, με επίκεντρο την «Σπηλιά του Νταβέλη», έχει πολλάκις διαφημιστεί ως ένας μυστηριακός τόπος όπου όλα μπορούν να συμβούν. Σύγχρονοι αστικοί μύθοι αλλά και αντικειμενικές μαρτυρίες μιλούν για ένα μέρος αμφιλεγόμενο, υπερβατικό, που ορίζεται από ένα εντελώς διαφορετικό οντολογικό καθεστώς.
Η μελέτη που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μια πρόσκληση-πρόκληση για ένα ταξίδι στην ιστορία, τους θρύλους και τα μυστήρια του Πεντελικού όρους. Το έδαφος της περιπλάνησής μας κάθε άλλο παρά ευκολοδιάβατο θα αποδειχτεί. Όμως, υπόσχομαι, πως η διαδρομή όσο και ο τελικός προορισμός, δεν θα αφήσουν απογοητευμένο ούτε τον πιο απαιτητικό αναζητητή.

Διάσταση 14,5x21 εκ.

Ένα μοναδικό ταξίδι σε 480 σελίδες (δέκα εκ των οποίων έγχρωμες), με άφθονο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σχεδιαγράμματα, γκραβούρες εποχής, και ευρετήριο τοπωνυμίων.
Με εξαιρετικά εκτεταμένη βιβλιογραφία, τόσο που φιλοδοξεί να αποτελέσει το κύριο σημείο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα.
Διάσταση: 14,5 x 21 εκ.

(Ένα πολύ μικρό μέρος του υλικού είχε δημοσιευθεί σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του συγγραφέα, με τίτλο "Τα Μυστήρια της Πεντέλης", το οποίο έχει εξαντληθεί. Από τότε πολλά στοιχεία αναθεωρήθηκαν, νέα κι ενδιαφέροντα ήρθαν στο φως, όπως και νέες έρευνες και σχετικές μελέτες του συγγραφέα, που αποτελούν το φρέσκο υλικό της έρευνας. Το βιβλίο αυτό όχι απλώς θεωρείται εκ θεμελίων νέο, αλλά είναι απαραίτητη και η μελέτη του από κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.)

[Το blog του συγγραφέα: http://vangelis-zisis.blogspot.gr]

Αναφορές στο βιβλίο:

1) http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=24097

2) http://www.nooz.gr/entertainment/psila-takoinia-kai-ta-mustika-tis-pentelis

3) http://www.anovrilissia.gr/news/%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%22%cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%b9%cf%83/

4) http://www.amarysia.gr/penteli/politismos/54885-2013-12-13-15-12-00.html

5) http://www.lifo.gr/mag/books/719
No reviews

Συγγραφείς

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα
Product added to compare.