• Νέο

Ποιήσεως Μέθεξις

14,00 €
Αναφορά:

Ελένη Θ.Π. Λουκά

Το ψυχικό αντιστασιακό μας ανάστημα στο άρρωστο κατεστημένο

Ποιητική Συλλογή, Χαϊκού, Δοκίμια

Ποσότητα

 

 

 

Η λογοτεχνία με όλα τα επιμέρους είδη της και μαζί με τις καλές τέχνες και την επιστήμη γενικότερα αποτελεί την προστατευτική σκεπή του ανθρώπου, τη δύναμη, την άμυνα και την αντίστασή μας ενάντια στο σκοταδισμό και πρωτογονισμό απολυταρχικών κοινωνικοπολιτικών συστημάτων και γενικότερων κακοποιητικών συμπεριφορών. Συμβάλλει στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, στην εξέλιξη του πολιτισμού, της δημοκρατίας και των ορθών αξιών, πράγματα που εξευγενίζουν τον άνθρωπο και τον απομακρύνουν ή αποτρέπουν από βίαιες και επιθετικές αντιδράσεις. Εν μέσω πολλών και διαφορετικών κρίσεων, οικονομικών, πολέμων, πανδημίας, αποδόμησης ηθικών αξιών κ.λπ. η ποίηση πρέπει να μένει στη ζωή μας και να μας κρατά σε πνευματική και ψυχική εγρήγορση. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί γράφω ποίηση ή κάποια δοκίμια πηγάζει από μία εσωτερική ανάγκη να αποτυπώσω γραπτά ό,τι με αγγίζει και προβληματίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στον περιβάλλοντα κόσμο, τη φύση και από την αλληλεπίδρασή μου με τους ανθρώπους. Φυσικά και ο έρωτας ως κινητήριος δύναμη με τις διαφορετικές εκφάνσεις του έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο να γράφω και ερωτικά ποιήματα. Σε περίοδο κρίσεων, ένας λογοτέχνης έχει τις κεραίες του πιο συντονισμένες από ποτέ, γίνεται συγγραφικά όσο πιο παραγωγικός είναι δυνατό, διότι η έμπνευση μέσα από τα προβλήματα και τις ανάγκες ανθίζει. Η ευχή και η ελπίδα μου είναι η ευαισθητοποίηση ίσως και η κινητοποίηση του αναγνώστη, με σκοπό την συνειδητοποίηση των αμέτρητων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Τα θέματα που πραγματεύομαι εύχομαι να αποτελέσουν, για κάποιους τουλάχιστον, εφαλτήριο γενικότερου προβληματισμού, αφύπνισης και έμπνευσης.


Ελένη Λουκά


ISBN 978-618-5253-95-0
Διαστ.: 14,5 x 21 εκ., 150 σελ.
Με πλούσιο φωτογραφικό διάκοσμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η τέταρτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ποιήσεως Μέθεξις» της Κερκυραίας ποιήτριας Ελένης Θ. Π. Λουκά διακρίνεται, όπως και οι προηγούμενες συλλογές της, για το πολυθεματικό περιεχόμενο των κοινωνικών και ερωτικών ποιημάτων της. Περιέχει, επιπλέον, χαικού, καθώς και δοκίμια στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου κατατίθενται απόψεις -προτάσεις-συμβουλές-λύσεις για περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά ζητήματα . Η προσθήκη σχεδόν σε κάθε ποίημα κατάλληλης ασπρόμαυρης φωτογραφίας δημιουργεί ένα ευχάριστο ζεστό αναγνωστικό περιβάλλον στο ουδέτερο λευκό των σελίδων κι ενισχύει το συναίσθημα που προκύπτει από τον ιδιαίτερο λυρισμό των ομοιοκαταληκτικών ποιημάτων.
Η ποίηση για κάθε ποιητή είναι σαν ένα καράβι σε ένα ατέλειωτο προσωπικό ταξίδι, όπως αναφέρει η συγγραφέας, που σε βοηθάει να εξερευνήσεις τους βαθύτερους και άγνωστους ωκεανούς της ψυχής και του πνεύματος . Κάθε φορά σε εκπλήσσει, διότι σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις περισσότερες καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που διαφορετικά δεν θα γνώριζες ποτέ. Κατά τρόπο έμμεσο, κερδίζει και ο αναγνώστης, διότι γίνεται συνοδός, συνοδοιπόρος αυτής της πολύχρωμης, ως προς τη θεματική και εκδήλωση πολυποίκιλων συναισθημάτων, ποιητικής διαδρομής
Μέσα από την εσωτερική αναζήτηση και τις εξωτερικές προκλήσεις, η Ελένη Λουκά προσπάθησε, μέσα από την ποίηση και τα δοκίμιά της, να περιγράψει, εκτός των άλλων, και τη ζοφερή και άγρια πραγματικότητα του σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ποίηση βοηθάει να τονώσουμε και το ψυχικό αντιστασιακό μας ανάστημα στο άρρωστο κοινωνικό σύστημα, κατεστημένο. Μπορεί επίσης να συντελέσει στο να αποδράσουμε σιγά σιγά από τα ερείπια της καταστρεπτικής ματαιοδοξίας της εποχής.