Συνταγές τσι Νόνας

Συνταγές τσι Νόνας

16,00 €
με ΦΠΑ

Γιάννης Παργινός

"Αν πεινάς, μαγείρεψε μια συνταγή. Αν θέλεις να μάθεις, διάβασε τη λαογραφία."

Ένα βιβλίο που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας (αλλά και της Μεσογείου) με πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.

 

Η αγάπη του οικονομολόγου-δημοσιογράφου αλλά και συγγραφέα των "Συνταγών τσι Νόνας" Γιάννη Παργινού για τις ρίζες, την οικογένεια, την Κέρκυρα, μαζί με το μεράκι του για τη μαγειρική, μας χάρισαν αυτό το πολύτιμο βιβλίο. Μας λέει ο συγγραφέας:

Αφιερωμένο, σ’ αυτές κι αυτούς που με έμαθαν ν’ αγαπώ.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, «Συνταγές τσι Νόνας…», είναι αφιερωμένο στη μνήμη της νόνας και μάνας. Τις υπεραγαπούσα και τις δυο.
Μαζί τους, κοντά τους, στα πρώτα μου βήματα, εκεί στο ορεινό χωριό Λούτσες της Βόρειας Κέρκυρας, στην ωγνίστρα δίπλα, με τις στάχτες, την πυροστιά, τα δαυλιά και τσι κρούσες, δεν έμαθα μόνον τα βλέπω πώς οι δυο γυναίκες παιδευόντουσαν με τις κατσαρόλες, τα τηγάνια, τον νταβά και τον φούρνο. Έμαθα να συνδέω την κάθε ημέρα με διαφορετικό φαγητό: Την Κυριακή με κρέας, τα Χριστούγεννα με γαλοπούλα, τις Αποκριές με κρεατόπιτες, τις στρινές με τυρόπιτες, το Πάσχα με αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, τη Δευτέρα με φασολάδα, και το Σάββατο με μπακαλάρο με πατάτες γιαχνί, ή με μανέστρα στο λατί.
Μαζί τους έμαθα ν’ αγαπώ τους εργάτες και τον κάθε φιλοξενούμενο ή τυχόντα περνούσε από το σπίτι. Θυμάμαι τον πάππου Κωνσταντή, όταν είχε εργάτη στ’ αμπέλια, ή ζευγάρι στα χωράφια, ή μπουλούκι στις ελιές, η κουζίνα είχε πάντα καλό φαγητό, καθώς έπρεπε να φύγει και το λατί γεμάτο για τους εργάτες.
Μαζί με όλους, κι όλα τούτα, αγάπησα και τον τόπο στον οποίον όλοι μαζί ζήσαμε: Το χωριό μου, τον τόπο μου. Γι’ αυτό και οι «Συνταγές τσι Νόνας» συνδέονται, αν δεν ταυτίζονται απόλυτα με τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραστάσεις και τους πρωταγωνιστές ανθρώπους της κάθε συνταγής.
Καλή ανάγνωση.

Διαστ.: 14,5 x 21 εκ. - 190 σελ.
ISBN 978-618-5253-31-8

No reviews

Συγγραφείς

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα
Product added to compare.